In de praktijk
Openbare orde
In het algemeen ziet het begrip openbare orde toe op het ordelijk verloop van het maatschappelijk verkeer in de openbare ruimte. Openbare orde omvat meer dan alleen harde criminaliteit, zoals vernieling of mishandeling, ook leefbaarheidsproblemen vallen eronder. Dit zijn kleine ergernissen die van invloed zijn op de veiligheidsbeleving en bijdragen aan verslonzing en verloedering van wijken.
Voorbeelden van veiligheidsproblemen zijn:
- (Uitgaans)geweld
- Mishandeling
- Straatroof
- Drugsgebruik/drugshandel
- (Fietsen)diefstal
- Vernieling
Voorbeelden van leefbaarheidsproblemen zijn:
- Illegaal bijplaatsing afval (vuilnis)
- Graffiti
- Fout parkeren
- Overlast (o.a. jeugdoverlast, vuurwerkoverlast)
Flexibiliteit cameratoezicht
Eén element uit de visie is de flexibiliteit van het cameratoezicht. We zetten camera’s in, waar dan ook in de gemeente. Er zijn drie verschillende manieren hoe cameratoezicht flexibel wordt ingezet.
Vast cameratoezicht
De burgemeester heeft gebieden aangewezen waar cameratoezicht noodzakelijk is voor de duur van 4 jaar. De camera’s in dat gebied zijn vaste cameraposities en staan altijd aan. Dit noemen we vast cameratoezicht.
Semi-mobiel cameratoezicht
De burgemeester heeft ook gebieden aangewezen waar vast cameratoezicht niet noodzakelijk is, maar waar wél op bepaalde momenten tijdelijk cameratoezicht wordt ingezet. Bijvoorbeeld tijdens een evenement of de jaarwisseling. Het zijn ook gebieden die een risico vormen voor een waterbedeffect: de verplaatsing van een probleem. Deze cameraposities zijn nog niet voorzien van een camera, maar wel alvast van stroom en een draadloos netwerk. De camera hangen we op wanneer dat nodig is. Dit noemen we semi-mobiel cameratoezicht.
Mobiel cameratoezicht
Veiligheids- en leefbaarheidsproblemen kunnen zich in iedere straat voordoen. Het is wenselijk snel cameratoezicht in te kunnen zetten wanneer dat nodig is. We hebben camera’s op accu die we ieder moment kunnen inzetten, aan bijvoorbeeld iedere lantaarnpaal. Dit noemen we mobiel-cameratoezicht.
Het cameratoezicht wordt toegepast aan de hand van de missie, visie en doelstellingen. De preventieve werking, het live toezicht en opsporing achteraf is in de praktijk als volgt georganiseerd.
Preventieve werking
Met de preventieve werking wordt het voorkomen van incidenten en delicten bedoeld. Door de preventieve werking van het cameratoezicht zien potentiële daders mogelijk af van het plegen van criminaliteit of overlast. Dit heeft ook een positief effect op het veiligheidsgevoel van inwoners, bezoekers en ondernemers. De preventieve werking van het cameratoezicht wordt op verschillende manieren versterkt:
Cameratoezichtborden
De inzet van cameratoezicht moet kenbaar gemaakt worden aan inwoners, ondernemers en bezoekers. Dit gebeurt door cameratoezichtborden op te hangen aan de randen van het cameragebied. Dit is een wettelijke verplichting, maar ook een manier om incidenten te voorkomen. De borden zijn daarom op een opvallende manier ontworpen, bekijk het ontwerp hier.
Herkenbaarheid van de camera’s
Om de preventieve werking te verhogen zijn de camera's wit van kleur. Door de gemeentelijke camera's te onderscheiden van andere (particuliere) camera's zijn ze voorzien van een gemeente en politie logo, bekijk het ontwerp hier.
Communicatie via diverse kanalen
Er wordt via diverse gemeentelijke kanalen aandacht besteed aan cameratoezicht (Facebook, website, nieuwsbrief).
Bekendmaken en publiceren van het aanwijzingsbesluit
Het aanwijzingsbesluit waarin de plaats en de duur van het cameratoezicht zijn vastgelegd wordt bekend gemaakt en gepubliceerd bij de officiële bekendmakingen van de gemeente.
Live toezicht
De camerabeelden worden vanuit de cameratoezichtruimte (CTR) live uitgekeken door politie en boa's. Door middel van live toezicht wordt ondersteuning en sturing gegeven aan de patrouilles op straat.
Vast toezicht
- Politie en boa kijken uit in de CTR op het politiebureau in Sittard.
- Cameratoezicht vindt plaats op vrijdag en zaterdag avond/nacht tijdens de openbare orde diensten.
- Camera’s en beeldschermen staan altijd aan, opgenomen beelden kunnen indien nodig teruggekeken worden tot maximaal 28 dagen na afloop.
- Er wordt gebruik gemaakt van slimme toepassingen om efficiënt uit te kijken.
Flexibel toezicht
- Politie en boa kunnen op ieder gewenst moment en plek uitkijken via een mobiel apparaat of in de CTR.
- Cameratoezicht vindt plaats tijdens aangepaste uitkijktijden.
- Camera’s en beeldschermen staan altijd aan. Op de mobiele apparaten kan slechts 30 minuten teruggekeken worden.
- Er wordt gebruik gemaakt van slimme toepassingen om melding gestuurd en daarmee flexibel uit te kijken.
Opsporing achteraf
Gebruik opgenomen camerabeelden
De opgenomen camerabeelden kunnen gebruikt worden voor de opsporing achteraf. Op de camerabeelden kunnen strafbare feiten en de daders van het strafbare feit zichtbaar zijn. Op deze manier kunnen de daders herkend, opgespoord en in een later stadium mogelijk vervolgd worden door het Openbaar Ministerie.
Bewaartermijn
De bewaartermijn van de camerabeelden is maximaal 4 weken (artikel 151c lid 7 Gemeentewet). Camerabeelden mogen niet langer worden bewaard dan noodzakelijk is voor het doel waarvoor de camerabeelden zijn opgenomen.