Ontwikkelpad Circulaire Samenleving
Mondiaal vergezicht Sinds de 19de eeuw gebruikt de mens steeds meer grondstoffen die niet via natuurlijk processen weer terugkomen. Klimaatverandering is het meest tastbare effect hiervan. Steeds meer mensen hebben last hiervan door de hieruit voortvloeiende overstromingen, extreme droogte en luchtverontreiniging. De stip op de horizon van het ontwikkelpad Circulaire Samenleving is dat we mondiaal weer in balans moeten komen met de natuur. Dat begint met het stoppen van het gebruik van fossiele brandstoffen en het terugwinnen van grondstoffen uitproducten die niet meer gebruikt kunnen worden. De circulaire samenleving is een mondiale opgave met concrete doelstellingen voor 2030, 2040 en 2050.
Lokaal actieplan De circulaire samenleving is ook een lokale opgave waar elke inwoner en elke ondernemer in kan bijdragen. De wetenschap en de industrie geven beiden aan dat een ieder aan de slag kan met een of meerder van de onderstaande vijf deelopgaven.
- gebruik je spullen langer
- repareer je spullen
- geef je spullen een tweede leven
- koop minder spullen
- recycle je spullen naar nieuwe grondstoffen
De weg naar de circulaire samenleving is heel lang, maar elke inwoner, elke ondernemer, elke maatschappelijke instelling en elke gemeente kan vandaag de eerste stap zetten. In het ontwikkelpad ligt de focus bij de volgende winstpunten:
- het realiseren van grote effecten op de vermindering van CO2-uitstoot en grondstoffengebruik
- het ontstaan van gemeenschappen die de circulaire samenleving omarmen
Dit wordt concreet in de volgende 7 pijlers.
CHEMELOT CIRCULAR HUB Bedrijven, kennisinstellingen en overheden maken hebben met de Chemelot Circular een brede programmatische aanpak die gericht is op forse CO2-reductie, produceren zonder fossiele brandstoffen en met innovaties afval tot grondstof terug te brengen. HET GROENE NET Het Groene Net heeft de potentie om 150.000 huishoudens te verwarmen en te koelen zonder het gebruik van fossiele brandstoffen. ‘KLEINE’ INITIATIEVEN Het ophalen van zwerfvuil heeft veel impact omdat de openbare ruimte mooier wordt, de deelnemers bij een groep horen, anderen gemotiveerd worden om mee te doen, het leidt tot ander gedrag in wijken en buurten en innovaties stimuleert. Zo zijn er meer kleine initiatieven met veel impact.
GL1 STADSLAB Het centrum van Geleen wordt een verzameling van broedplaatsen waar inwoners, ondernemers, onderwijs, corporaties en anderen experimenten om met maatschappelijke innovaties de circulaire samenleving sneller dichterbij te brengen.
GOEDE VOORBEELD GEVEN Zelf het goede voorbeeld geven is een heel krachtig middel om de samenleving aan te sporen om stappen te zetten naar de circulaire samenleving. Bij gemeentelijke huisvesting, inrichting van de openbare ruimte, aanleg van infrastructuur en afvalinzameling liggen de kansen hier voor het oprapen. CIRCULAIR MKB MKB-ers verdienen in Nederland 60% van ons gezamenlijke inkomen, bieden werk aan 70% van alle werknemers en moeten allen binnen een paar jaar een nieuw verdienmodel ontwikkelen dat concurreren is in de klimaat-neutrale, inclusieve en digitale economie van morgen. Hier zit veel winst in voor de circulaire samenleving. HET RESULTAAT LATEN ZIEN Het motiveert als jouw inspanningen voor een circulaire samenleving ertoe doen. Dat zit het meest dicht bij huis bij (gescheiden) afvalinzameling. Met de afvalinzamelaars laten zien wat het resultaat is en laten zien dat afvalinzameling steeds meer circulair wordt.
Wat staat er op de planning?
De weg naar de circulaire samenleving is heel lang, maar morgen kunnen de eerste stappen gezet worden en aan het eind van elk jaar kunnen we zien of we op koers zitten. We gaan de reductie van CO2-uitstoot meten voor de volgende pijlers van het ontwikkelpad circulaire samenleving.
- Chemelot Circular Hub
- Het Groene Net
- Circulair MKB
- Kleine initiatieven
- GL1
- zelf het goede voorbeeld geven
- Afvalverwerking
We gaan de groei meten van het aantal MKB-ondernemers met een circulair verdienmodel voor de volgende pijlers van het ontwikkelpad circulaire samenleving.
- Chemelot Circular Hub
- Het Groene Net
- Circulair MKB
- Kleine initiatieven
- GL1
We gaan de reductie meten van afval dat niet meer is te gebruiken voor de volgende pijlers van het ontwikkelpad circulaire samenleving.
- Chemelot Circular Hub
- Het Groene Net
- Circulair MKB
- Kleine initiatieven
- GL1
- zelf het goede voorbeeld geven
- Afvalverwerking
We gaan de verbetering van de brede welvaart van inwoners Sittard-Geleen meten op de schaal van de het CBS dashboard brede welvaart op de volgende CBS-indicatoren.
- Tevredenheid met het leven
- Bruto binnenlands product
- Ervaren gezondheid
- Arbeidsparticipatie
- Werkloosheid
- Tevredenheid met woning
- Tevredenheid met woonomgeving
- Vertrouwen in instituties
- Vertrouwen in mensen
- Vrijwilligerswerk
- Natuurgebied per inwoner
- Emissies van fijnstof naar lucht
- Broeikasgasemissies per m2
Contact
Ben je geïnteresseerd in dit ontwikkelpad? Of wil je meer weten? Neem dan contact op met Denis Crompvoets via denis.crompvoets@sittard-geleen.nl.
Nieuws
Update februari 2022
Economische Veerkracht
Emma Shoes uit Sittard laat onder andere zien hoe nieuwe producten met opnieuw gebruikte materialen gemaakt worden. Film: Economische Veerkracht - Toekomstvisie 2030