Nieuwsupdate september 2022 - lees meer Nieuwsupdate september 2022 - lees meer Nieuwsupdate 22 juni 2022 – lees meer Nieuwsupdate 1 mei 2022 – lees meer Nieuwsupdate 25 april 2022 – lees meer Nieuwsupdate 27 januari 2022 – lees meer
Ontwikkelpad Geleen Centrum
Het unieke van Geleen Centrum Een blik op de ontstaansgeschiedenis van Geleen Centrum laat het unieke er van zien, namelijk de verbondenheid met innovaties die impact hadden op de wereld. De ooit zelfgegeven titel ‘Gelaen Waereldstadt’ is niet uit de lucht komen vallen. Vanaf de start tot en met de 60-er jaren van de 20ste eeuw was de snelle ontwikkeling van Geleen Centrum verbonden met innovatie die van kolenproductie naar cokesproductie leidde en daarna van bulkchemie naar fijn chemie. De samenleving, Staat, Staatsmijnen en kerk vormde een hechte eenheid en leefden in voorspoed. Maatschappelijke innovaties zoals bv warenhuizen en nieuwe woonvormen deden hun intrede in Geleen en verenigingsleven, zorg, werk en huisvesting waren gezamenlijke opgaven van samenleving, Staat, Staatsmijnen en kerk.
Na de sluiting van de steenkoolmijnen stopte deze verbondenheid tussen de maatschappelijke innovaties met de innovatie van de industrie. Sinds de 80-er jaren van de vorige eeuw trok de staat zich terug, kreeg de kerk een andere rol in de samenleving en namen de opvolgers van de staatsmijnen steeds minder verantwoordelijkheid in welvaart en welzijn van de samenleving. In Geleen Centrum neemt sinds de 80-er jaren het financiële draagvlak voor winkels en voorzieningen af en neemt de concurrentie van andere centra toe. De toename van leegstand, verpaupering en criminaliteit zijn de signalen dat het niet goed gaat met ‘Gelaen Waereldstadt’.
De kans voor Geleen Centrum Los van de samenleving in Geleen ging de innovatie van de industrie in de stad door. Van fijn chemie naar materiaaltechnologie en sinds een paar jaar worden door de industrie - die grenst aan Geleen - innovaties ontwikkeld waarmee de wereld in staat wordt gesteld om zonder fossiele brandstoffen te leven en geen grondstoffen meer te onttrekken aan de natuur. Een circulaire samenleving is de stip op de horizon en Geleen Centrum heeft de kans om zich te verbinden aan deze innovaties. Voor een deel zijn deze innovaties technisch-industrieel van aard. Voor een groot deel zijn deze innovaties maatschappelijk van aard. De wetenschap en de industrie benoemen 5 stappen die elke inwoner en elke ondernemer moet zetten om de circulaire samenleving te bouwen:
- gebruik producten zo lang als deze geschikt zijn voor het doel waarvoor ze gekocht zijn
- repareer producten als ze daarmee bruikbaar blijven
- koop minder producten
- maak uit onderdelen van producten die niet meer bruikbaar zijn, nieuwe producten
- maak van de onderdelen van onbruikbare producten nieuwe grondstoffen
Stap 4 en stap 5 worden vooral door de multinationals, de start-ups en de kennisinstellingen op Chemelot ontwikkeld. De stappen 1, 2 en 3 kunnen ontwikkeld worden in Geleen Centrum en kunnen daarmee een voorbeeld en inspiratie worden voor de rest van de stad, de regio en circulaire steden over de hele wereld. De kans voor Geleen Centrum is om weer de verbinding te maken met de innovaties. De kans voor Geleen Centrum is om de plek te zijn waar maatschappelijke innovaties ontwikkeld worden die impact hebben op de circulaire wereld van de toekomst. ‘Gelaen Waereldstadt’, waar veel ondernemers, onderzoekers, scholieren, consumenten, winkeliers en vele anderen graag naar toe zullen komen.
Wat staat er op de planning?
Met de ontwikkeling van het STADS-DNA krijgen we scherp hoe Geleen Centrum in 2030 uitziet en hoe inwoners, ondernemers, scholen, corporaties en winkeliers het centrum laten bruisen. Businesscase Markt e.o. Op basis van dit STADS-DNA wordt voor de Markt en Raadhuisstraat een businesscase ontwikkeld door vastgoedontwikkelaars, ZO Wonen en anderen. Deze zal op korte termijn worden ingediend bij het ministerie van EZK voor een bijdrage uit het fonds voor Binnenstadinnovaties.
Fotobijschrift: Overzichtstekening Businesscase Markt e.o. experimenten De gemeente faciliteert in de centra van Sittard en Geleen met de Stadslabs Sittard-Geleen. Dit is een onafhankelijk samenwerkingsplatform waar inwoners, ondernemers, maatschappelijke instellingen en gemeente begeleidt worden om maatschappelijke innovaties te ontwikkelen. Lees meer
Contact
Wil ook jij de handen uit de mouwen steken voor Geleen Centrum. Neem dan contact op met Denis Crompvoets via denis.crompvoets@sittard-geleen.nl
Die verkent met jou de mogelijkheden om dat concreet te maken in een van de bestaande experimenten/projecten of zelfs in een nieuw experiment waar jij de initiatiefnemer van bent. Fotobijschrift: Twee overzichtstekeningen.
Nieuws
Update september 2022
Rijk steunt Geleen Centrum met 2,2 miljoen euro
De gemeente Sittard-Geleen krijgt van het Rijk ruim 2,2 miljoen euro subsidie om het winkelgebied in het centrum van Geleen toekomstbestendig te maken. Gemeenten konden bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat projecten indienen om in aanmerking te komen voor een bijdrage uit de Impulsmiddelen Winkelgebieden. Sittard-Geleen is één van de elf gemeenten die een subsidie krijgen.
Wethouder Leon Geilen (Stedelijke Ontwikkeling): “De ruim 2,2 miljoen euro subsidie is bedoeld voor de transformatie van de gemeentelijke panden aan de westzijde van de Markt (voormalig horecastraatje), het historische stadhuis, de herinrichting van openbaar gebied en de transformatie van een aantal leegstaande panden van particuliere eigenaren. Dit komt bovenop de twee miljoen euro die de gemeente Sittard-Geleen zelf heeft gereserveerd voor de transformatie van Geleen Centrum.”
GL1 Geleen Centrum is een belangrijk onderdeel van de Toekomstvisie 2030. De eerste stap daarin is dat winkels zich concentreren rondom de parkeergarage op de Markt, horeca zich concentreert rondom het historische stadhuis en dat het gebied er om heen de ruimte krijgt voor nieuwe vormen van wonen, ondernemen, leren en recreëren. Stadslabs Sittard-Geleen vormt het onafhankelijke samenwerkingsplatform waar onder andere ontwerpers, ontwikkelaars, inwoners, vastgoedeigenaren, woningcorporatie, centrummanagement, Chemelot, Chemelot Campus en gemeente hun krachten bundelen voor het bruisende gebied dat in de Toekomstvisie 2030 wordt geschetst. GL1 is de naam van deze aanpak.
Eerste stap De komende maanden is er dus werk aan de winkel voor de samenwerkende partijen om de eerste stap te zetten om GL1 concreet te maken. Alle aannames over functies, kosten, opbrengsten en planningen uit de subsidieaanvraag moeten worden omgezet in een realisatieovereenkomst. Wethouder Leon Geilen: “De hoop is dat deze eerste stap inwoners, ondernemers, vastgoedeigenaren, beleggers en anderen inspireert om ook hun krachten te bundelen zodat steeds meer leegstaande panden gevuld worden en er steeds meer inwoners en bezoekers naar Geleen Centrum komen en verblijven.”
Nieuws
Update september 2022
Nieuw in Geleen: BRIGHT Festival
Van 12 t/m 18 september organiseerden Stadslabs Sittard Geleen, MP Feesten Geleen, CHILL en gemeente Sittard-Geleen het unieke BRIGHT Festival in het centrum van Geleen.
Op feestelijke wijze namen wij bezoekers mee in de wereld van innovatie, circulariteit en duurzaamheid. Samen op ontdekking: wat is circulariteit? En hoe draagt circulariteit bij aan een duurzame samenleving waarin we samen wonen, werken en plezier maken? Bezoekers lieten zich inspireren en beleefden interessante workshops, ludieke educatieve activiteiten, een circulaire ontdekkingsreis door de stad, een inspirerende ondernemersdag en muzikale momenten tijdens de feestelijke afsluiter!
Fotobijschrift: Art Bins.
Nieuws
Update 22 juni 2022
GL1 van start: gezamenlijk op weg naar een vernieuwd Geleen Centrum
Inwoners, ondernemers, overheid en onderzoekers gaan samen aan de slag om van Geleen Centrum weer dé plek te maken waar iedereen wil zijn, wil werken en wil genieten. Dat is het doel van de samenwerking, kortweg GL1 genoemd, tussen meerdere partijen die op dinsdag 21 juni bezegeld is met een symbolische handtekening. Iedereen kan meedoen aan GL1 om elkaar te inspireren en te helpen bewegen naar een vernieuwde, duurzame stad zonder fossiele brandstoffen en zonder restafval.
Fotobijschrift: v.l.n.r. Bert Kip van Brightlands Chemelot Campus, wethouder Pieter Meekels en Janine Godderij van ZOwonen, tijdens het ondertekenen van de samenwerking (Foto Ermindo Armino).
Nieuws
Update 1 mei 2022
Nieuw elan voor Gelaen
De open dag van ‘Het Verspreide Paleis’ bracht bewoners en ondernemers in gesprek op verschillende plekken en manieren. Zij konden reageren op de nieuwe ideeën voor het centrum van Geleen en daar hun eigen ideeën aan toevoegen. Het werd een gezellige dag met zowel inhoud als vermaak voor jong en oud, die de nieuw ingeslagen richting voor de stad ondersteunt en verrijkt. In mei komen we samen en geven we een terugkoppeling van de open dag en de stappen die er in de tussentijd zijn gemaakt. In dit nieuwsbericht alvast een kleine preview van de opgehaalde informatie. Wilt u op de hoogte blijven? Mail dan naar newurbannetworks@gmail.com.
Fotobijschrift: beelden uit film.
Nieuws
Update 25 april 2022
‘De omgevingsvisie geeft veel bewegingsruimte’ constateert toekomstambassadeur Diederick Barendsz van ZOwonen
Lees het interview met Diederick en Marion Nieuwenhuizen.
Fotobijschrift: Geleen Centrum Zandtafel Sjoenk helpt bij inwonersparticipatie.
Nieuws
Update 27 januari 2022
Toekomstvisie 2030
Participatie is van/voor inwoners én ondernemers én maatschappelijke instellingen én overheden. Participatie staat niet voor invloed hebben op een initiatief van anderen, maar staat voor co-creatie in een initiatief waar je deel van uitmaakt. Participatie is er ook voor praters/denkers, maar participatie door doeners is wat het verschil maakt. Deze drie uitgangspunten brengen een fundamentele verandering aan tussen de gemeente en inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen. Een gemeente die expertise inbrengt, partijen samenbrengt maar vooral ruimte geeft aan initiatieven uit de samenleving.
Samen met onze Toekomstambassadeurs en anderen die geloven in de Toekomstvisie 2030 besteden we onze energie vooral aan initiatieven uit de samenleving die:
- bijdragen aan een of meerdere waarden van de Toekomstvisie.
- brede welvaart van onze inwoners vergroten, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid, woonsituatie, inkomen, vertrouwen in de samenleving.
- een blijvende impuls geven aan een of meer van de ontwikkelpaden van de Toekomstvisie.
- de manier van samenwerking versterken, waardoor initiatiefnemers succesvoller zullen worden.
Onafhankelijk samenwerkingsplatform Om ruimte te geven aan initiatieven uit de samenleving heeft de gemeente de mogelijkheid geschapen om initiatieven te ontwikkelen, te testen en op te schalen tot maatschappelijke innovaties een onafhankelijk samenwerkingsplatform ingericht: de Stadslabs Sittard-Geleen. Hier is iedereen gelijkwaardig en vormen diversiteit, creativiteit en professionele begeleiding de sleutels voor goede participatie. De mensen die hun initiatieven ontwikkelen in de Stadslabs noemen zich Stadmakers. Het aantal Stadmakers die samenwerken voor Geleen Centrum groeit gestaag. De volgende partijen zijn enthousiast om mee te bouwen aan Geleen Centrum:
- Chemelot Campus
- Chill
- ZOwonen
- Mulleners Vastgoed
- Laudy
- Phidias
- Visit Zuid Limburg
- Horeca Geleen
- Centrummanagement Geleen
- VVE vastgoed eigenaren
- Streetwise
- Jòngk
- Breakfast Club
- Laco
- Zuyd Hogeschool
- VISTA college
- Harold Mooi (prijswinnend ontwerp ‘het verspreide paleis’)
- Jeroen Verbeek (groenplan centrum Geleen)
Op De Stadmakers | Stadslabs (stadslabssittardgeleen.nl) stellen een aantal van hen zich voor.